top of page

Bal Tüketirken: Tahta Kaşık mı? Metal Kaşık mı?

Güncelleme tarihi: 14 Kas 2021

Başta bal olmak üzere, bazı gıdalara metal kaşık değdirilmemesi ve sadece tahta kaşık kullanılması gerektiğini duymuş olabilirsiniz. Peki bu ne kadar doğru? Aslında doğruluk payı var. Ama %100 doğrudur diyemeyiz.

Balın pH değeri 3,5 - 5,5 arasında, yani asidik olduğundan, metal bir cisimle temas etmesi metal cisimde korozyona neden olabiliyor. Bu da balın hızla bozulmasına sebebiyet veriyor. Fakat günümüzde kullanılan kaliteli çelik kaşıklarda bu risk oldukça düşük. Üstelik kaşığı balın içerisinde bırakmazsanız hiçbir sorun yok.


Kaşığı bala daldırıp ağzınıza götürmeniz arasında zaten bir iki saniyelik bir süre var. Bu süre içerisinde balın metal ile etkileşime girmesi imkansız. Kısacası bal tüketirken çelik kaşık da, tahta kaşık da kullanabilirsiniz.


Yine de, temiz ve elde yıkanmış, verniksiz tahta kaşıkları biz daha çok tercih ediyoruz. Her şeyden önce doğaya ve doğala olan tutkumuz bizi buna sevkediyor. Son olarak tekrar hatırlatalım: Çelik de olsa, tahta da olsa kaşığınızı balın içinde bırakmayın ki bal sadece içerisinde bulunduğu kap ile temas etsin.

bottom of page