top of page

Erken Hasat? Olgun Hasat?

Zeytinler henüz yeşilken, kabaca Kasım ayının ortasına kadar yapılan hasatlardan elde edilen zeytinyağı “erken hasat” diye biliniyor. Zeytinler siyaha döndükten sonra yapılan ise olgun hasat...


Biz sıkım için tam da erken hasat mevsiminin sonu olan Kasım ortasını tercih ediyoruz. Zeytinlerimiz Çanakkale Ayvacık’ta Kasım ortasında hasat edildi ve toplandıktan hemen sonra, saatler içerisinde sıkıma gönderildi. Soğuk sıkım kontinü sistem ile, el değmeden ve oksidasyona maruz kalmadan en ideal şekilde üretildi. Ardından naturel sızma zeytinyağımız dinlenme ve filtreleme işlemleri öncesinde paslanmaz çelik tankımıza alındı.


Kasım ortası zeytin hasadı aslında bizim için çok ideal bir zaman. Nedeni şu: Eylül’den itibaren Kasım’a kadar hasat edilen zeytinler yemyeşil oluyor. Bu zeytinlerden elde edilen yağ her ne kadar sağlıklı ve lezzetli olsa da, keskin aromasından ötürü herkese hitap etmeyebiliyor. Bu yağlar pek çok kişiye ağır geliyor. Bilhassa yemeklerde kullanımı zorlaşıyor.

Bizim zeytinlerimiz ise resimdekine benzer şekilde, yemyeşil değil, yeşilden kızıla dönerken hasat edildi ve aynı gün 24 derece soğuk sıkım yöntemiyle sıkımları yapıldı. Bu sayede zeytinyağımız hem erken hasat yağlarda görülen analiz değerlerine sahip, hem de herkese hitap eden, çok leziz bir tada sahip.


Zeytinyağımızı denettirdiğimiz bir arkadaşımızdan şu geri bildirimi almak bizim için harikaydı: “Evde kek-börek yaptığımda zeytinyağı kullanmak istiyordum fakat çocuklar yağın kokusundan ötürü yaptığım şeyleri yemiyorlardı. Sizin zeytinyağı ile bir deneyeyim dedim ve keke bayıldılar.”

bottom of page